Fii tu însuți
Nu știu dacă fiecăruia dintre noi ne-a fost recomandat măcar o dată să "fim noi înșine" atunci când ne dorim să obținem ceva mai mult de la viață. Fie legat de o persoană pe care o îndrăgim și cu care ne dorim o relație, fie în legătură cu cineva cu care ne dorim să fim prieteni, fie legat de interacțiuni la job sau în mediul de afaceri etc.
Voi presupune că doar mie mi-a fost indusă această idee, poate prin pricina subiectelor pe care le-am studiat și le studiez cu pasiune, în general funcționarea și relaționarea oamenilor, fie prin pricina meseriei pe care o am, care presupune relaționare cu oamenii.
Exceptând situațiile în care mi-a fost recomandat să fiu fals ca să obțin ceea ce-mi doresc de la viață și implicit de la oameni, pentru că oamenii sunt viața, de cele mai multe ori mi s-a "spus" să fiu cât mai natural, cât mai real, să "fiu eu însumi".
Să "fiu eu însumi"?
O expresie pe cât de simplă, pe atât de complicată, după părerea mea. Sau cel puțin cred că este greșit transmisă ori greșit înțeleasă.
Să luăm spre exemplu o persoană care nu a avut niciodată succes într-o arie a vieții ei, cum ar fi relațiile romantice. La un moment dat se decide că vrea să schimbe ceva în sensul acesta și începe să cerceteze în speranța că va găsi un oarecare ghidaj spre a avea succesul mult dorit.
Caută pe internet, pe diverse site-uri, blog-uri, canale de YouTube, cere păreri în stânga și în dreapta și, bineînțeles, în afara situațiilor în care i se recomandă să fie falsă, mai precis să se comporte ca o cu totul și cu totul altă persoană, această persoană găsește sau primește cel mai adesea sfatul "fii tu insuți".
Repet, vorbim despre o persoană care nu a avut niciodată success pe latura romantică a vieții sale.
Din punctul meu de vedere, a fi tu însuți, "tu" cel de până acum, înseamnă să gândești și te comporți așa cum ai făcut-o tu cel de până acum.
Ceea ce în cazul persoanei despre care discutăm acum nu pare să fie prea avantajos.
Dar cum aceasta a primit sfaturi și din aria falsității, dar și din cea a celor care-ți recomandă să "fii tu însuți", le va încerca pe ambele.
Varianta falsității nu va da roade, fiindcă după un timp, fie el mai scurt sau mai lung, "masca" va cădea și dezastrul va fi iminent, iar varianta de a "fi ea însăși", având aceleași comportamente și atitudini în speranța de a obține un rezultat diferit, pe cât de nebunește sună, pe atât de serios este sortită eșecului.
Periculos este că în ambele situații nefericite de mai sus, persoana în cauză va avea foarte mult de pierdut și de suferit.
Va afla că nici falsitatea, dar nici naturalețea propriei persoane nu o pot ajuta să ajungă la rezultatul mult dorit în aria sau domeniul respectiv.
Pe lângă dezastrul unei scăderi a stimei de sine până într-un punct foarte periculos, o stare apăsătoare de confuzie se așterne în viața sa și o va bântui neîncetat până când persoana în cauză va găsi din nou puterea să caute soluția pentru problema sa.
Iar aceasta nu este "fii fals" sau mai exact "fii o cu totul și cu totul altă persoană" și nu este nici "fii tu însuți".
Soluția este "fii cea mai bună variantă a ta". Sau măcar încearcă. Spun să încerci pentru că este posibil ca niciodată să nu reușești să fii cea mai bună variantă a ta, dar vei putea să tinzi spre acest lucru. Spre această perfecțiune.
Iar asta presupune să nu te complaci în ideea "Așa sunt eu și nu mă pot schimba, așadar aștept ca lumea să mă accepte așa cum sunt.". Este posibil ca acest lucru să nu se întâmple niciodată. Este posibil ca dacă ești paralel cu un anumit domeniu sau complet nepriceput într-o arie a vieții tale și nu ai absolut nimic calitativ de oferit să nu fii acceptat niciodată. Sau dacă ești acceptat fiindcă ai fost fals și ai promis ceva ce nu poți oferi, vei fi eliminat rapid, odată ce adevărul iese la iveală. Și te asigur că va ieși. Vorba aceea, "minciuna are picioare scurte", așadar nu ajunge prea departe.
Acestea fiind spuse și dat fiind faptul că oricine poate avea o părere, poți spune și tu că lumea este superficială, că nu te acceptă dacă nu ai ceva de oferit, că tu ești bun, moral și atrăgător, iar restul nu sunt. Restul nu sunt capabili să vadă adevăratul tău potențial. Sau mai bine, "Nu vă potriviți!".
Ok. Dacă asta te va ajuta să ai succes acolo unde îți dorești, continuă să gândești și să te comporți așa.
Sunt convins că și un leu aflat în sălbăticie, slab și pricăjit, care este respins de orice femelă și de orice grup de care și-ar dori să aparțină va spune: Bă...mie mi se rupe. Treaba voastră dacă nu vreți să mă primiți...înseamnă că nu ne potrivim. Eu o să stau și-o să aștept să apară femela potrivită și grupul potrivit până o să mor singur de foame sau mâncat de hiene.
Dar dacă totuși alegi să te trezești la realitate și să realizezi că fiecare om în lumea aceasta cere și oferă ceva, începând de când este conceput, nu de când se naște, inclusiv tu, ai șanse mult mai mari ca într-o zi să ajungi să poți oferi ceva foarte valoros lumii și astfel să fii nu doar acceptat, ci și dorit sau chiar râvnit.
Revenind la soluție, ce înseamnă să "fii cea mai bună variantă a ta"?
Pai, e simplu...Dar nu neapărat și ușor.
Este simplu deoarece presupune ca în fiecare moment din viața ta și în fiecare activitate pe care o desfășori, să dai tot ce ai mai bun. Să încerci să faci tot ceea ce faci în cel mai bun mod posibil după capacitățile tale, să alegi să trăiești fiecare clipă în cel mai frumos mod posibil pentru tine, să încerci să devii din ce în ce mai bun în toate ariile din viața ta, mai ales în cea care te interesează în mod special.
Nu este neapărat ușor, deoarece a face lucrurile în cel mai bun mod posibil presupune un oarecare efort mental, emoțional și fizic, după caz.
Nu este neapărat ușor, deoarece a deveni din ce în ce mai bun în toate ariile din viața ta, mai ales în cea sau cele care te interesează în mod special presupune să cauți, să te documentezi, să citești, să vezi videoclipuri, să urmezi cursuri, să discuți cu persoane diverse și cel mai important, să aplici ceea ce inveți.
Dar nu orice și oricum, ci să cauți informații valoroase, să citești cărți bune, nu neapărat cărți populare, ci cărți pe care oameni cu experiență și în care ai încredere le recomandă, să te documentezi prin articole de specialitate, scrise de specialiști de renume, să vezi videoclipuri are unor oameni pricepuți și să prezinte, dar mai ales pricepuți la ce prezintă, să urmezi cursuri foarte apreciate și cu rezultate bune în rândul cursanților, să discuți cu persoane cu o experiență vastă de viață și care au performat în domeniul care te interesează.
A deveni din ce în ce mai bun și a tinde spre a fi cel mai bun TU, cea mai bună variantă a ta înseamnă a urmări mereu calitatea.
Și de cele mai multe ori, asta înseamnă să fii foarte selectiv, să te ferești de căile pe care le urmează în general majoritățile.
De ce cred că ar trebui să te ferești de căile pe care le urmează în general majoritățile? Despre asta voi scrie într-un alt text, deoarece este un subiect foarte complex și important și consider că merită un articol special doar pentru acesta.
În textul acesta îți voi spune doar ca atunci când majoritatea oamenilor încearcă să obțină succesul prin a se da ceea ce nu sunt sau prin "a fi ei înșiși", dar în sinea lor niște oameni mediocri, tu caută să fii cea mai bună variantă a ta.
Nu-ți va garanta mereu succesul pe care poate ți-l dorești tu, însă vei deveni cu adevărat un om de calitate, vei cunoaște fericirea adevărată, anume împlinirea personală, îmbrăcată într-o stimă de sine ridicată și cu siguranță acesta este cel mai mare succes de care cred că ai cu adevărat nevoie în viață.