Soluția se află în epicentru

13.08.2023

Probabil te-ai găsit sau te găsești și tu într-o situație complicată, dificilă sau poate chiar într-o situație complicato-dificilă. Da, am inventat acum. Ai simțit sau simți că te roade pe interior, însă de fiecare dată când ai ocazia să te ocupi de problema respectivă găsești o modalitate prin care să eviți suferința pe care ți-ar putea-o produce aceasta și te adâncești ușor-ușor într-o suferință ascunsă.

O suferință ascunsă este aceea care la prima vedere sau pe termen scurt nu pare să reprezinte o suferință. Spre exemplu, atunci când nu mai ești mulțumit de aspectul tău fizic și de un stil de viață sedentar, ideea de a face o jumătate de oră de sport sau de a merge la sală pentru o oră sau două poate părea foarte dureroasă. Așadar, tinzi să nu iei prea în serios această străfulgerare de idee și de fiecare dată când ai puțin timp liber în care ai putea să faci sport, preferi să te așezi pe canapea și să vezi un film/serial și să mănânci sau să bei ceva.

Aparent, nimic dureros în asta. Ba chiar poate suna și poate fi foarte plăcut să faci asta, dar pe termen scurt, adică doar pe perioada activității aflate în plină desfășurare.

Însă, pe termen lung, problema se accentuează. Stilul de viață sedentar continuă să fie sedentar și va continua să se acutizeze, va deveni din ce în ce mai greu de schimbat, aspectul fizic va fi în continuare nesatisfăcător sau poate din ce în ce mai rău, iar gândul că ai vrea să faci o schimbare și nu o faci va continua să te roadă pe interior până nu va mai avea ce. Te va stoarce pur și simplu de orice urmă de stimă de sine.

Așa cum am spus și în titlu, soluția se află în epicentrul problemei. Așadar, cu cât te îndepărtezi mai mult de epicentru, cu atât va fi mai greu de rezolvat problema.

Iar asta se poate aplica în orice aspect al vieții tale, nu doar legat de sport și aspectul fizic, care devine o problemă din ce în ce mai mare și mai des întâlnită în zilele noastre, dominate de lipsa modelelor sănătoase. Poate fi vorba despre un proiect pentru job, afacere, școală, facultate care trebuie finalizat. Dar până la a fi finalizat acesta trebuie lucrat. Iar pentru a fi lucrat, acesta trebuie început.

Poate fi vorba despre o discuție importantă pe care vrei și trebuie să o porți cu o persoană dragă ție. Poate vrei să duci interacțiunea la un alt nivel sau doar să îndrepți o situație neplăcută.

Poate fi vorba despre o discuție esențială pentru afacerea ta, pe care ar trebui să o ai cu o anumită persoană sau cu diferite persoane pentru a-ți asigura succesul.

Poate fi vorba despre dezordinea din casa sau din mintea ta.

Oricare ar fi subiectul și oricare ar fi problema legată de acesta, soluția este interiorizată de problema în sine.

Identifică sursa problemei și mergi direct la ea. Nu mai căuta să eviți problema, nu mai căuta în exterior, nu mai căuta să te îndepărtezi de epicentru. Cu cât te îndepărtezi mai mult de acesta, cu atât suferința devine mai mare.

Poate fi într-adevăr nevoie de mult curaj în anumite situații în care problema este foarte intimidantă și a fost amânată pentru mult timp. De aceea această atitudine curajoasă nu este atât de des întâlnită în rândul majorităților. De aceea mulți oameni ajung în astfel de situații dificile, din care ies cu greu și de cele mai multe ori se întorc la starea deplorabilă de la care au plecat. Putem spune că este vorba despre o epidemie de delăsare și lipsă de curaj.

Pentru cei care găsesc totuși puterea să-și mobilizeze gândurile spre a găsi o soluție pentru problema lor, există o parte bună. 

Această parte bună este că odată ce ai început să te ocupi de problemă, suferința care până la momentul inițiatic într-ale activității monstruoase părea de nesuportat, parcă ar fi urmat să te mănânce de viu este înlocuită dintr-o dată de un simplu sentiment de disconfort creat de faptul că faci un lucru ce presupune efort. Brusc, situația nu mai este la fel de neagră cum părea înainte. Brusc, te vezi capabil să faci acel lucru la nesfârșit. Parcă nici nu-ți vine să te oprești până nu termini ce ai de făcut. Parcă mintea ta ar ști un secret pe care tu nu-l știi. Un lucru de care nu ești conștient, care te motivează să termini ce-ai început. Parcă și începi să te întrebi de ce naiba tot amânai și dacă nu cumva ai ajuns să te sperii și de a te da jos din pat. De fapt, nu știu cât de bun este exemplul, deoarece inclusiv datul jos din pat dimineața reprezintă pentru multe persoane, în special tineri, un calvar.

În fine, ideea este că odată începută activitatea monstruoasă, suferința aceea presupusă a fi imposibil de suportat este înlocuită de sentimentul de disconfort, care deși e neplăcut, "nu te omoară, ci te face mai puternic", iar după ce ai întreprins o activitate ce a dus la rezolvarea parțială a problemei sau poate chiar ai eliminat-o, suferința pur și simplu dispare. 

Și nu doar că dispare suferința, ci mintea ta va fi inundată de o stare de bine, de satisfacție. Iar această stare de satisfacție este foarte valoroasă fiindcă va fi percepută de către mintea ta ca fiind o recompensă mult mai mare decât aceea a unei simple plăceri de moment precum în cazul mâncatului compulsiv, a fumatului sau a oricărei forme de consum. 

Această descoperire va lăsa o impresie foarte puternică în mintea ta și va contribui la dezvoltarea unui obicei pozitiv. Mintea își va dori din ce în ce mai mult și din ce în ce mai des să se scalde în acea stare de satisfacție și va face tot ce ține de ea pentru a te îndemna să mai încerci și altă dată să mergi direct în epicentru, să confrunți problema, "să iei taurul de coarne" și să gasești soluția cât mai repede, fără a te adânci într-o suferință paralizantă a evitării.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți